{nocne drożdżowe}

Posted by Myszkowiec

{nocne drożdżowe}

Zgodnie z obietnicą podaję Wam przepis na świetne ciasto drożdżowe, które bardzo dobrze znosi nocne wyrastanie w lodówce.

500 g mąki pszennej – niewybielanej dwutlenkiem chloru

18 g świeżych drożdży

60 g ciepłej wody

180 g ciepłego mleka

65 g cukru trzcinowego

115 g masła

1 duże jajko „0” lub „1” oraz jedno żółtko

1 łyżeczka soli

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 60 gram ciepłej wody (25-28 stopni). Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, żółtko, masło, mleko oraz rozczyn. Uwaga! – Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiać w mikserze około 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Rano uformować bułeczki, drożdżówki lub rozwałkować na placek z owocami. Ale lepiej zaczekajcie na II etap przepisu, gdyż koncówka jest najbardziej zaskakująca.

Wkrótce ciąg dalszy…
z2

 

 

4 komentarze

  • oh, ale jesteś tajemnicza!
    czekam zatem na II część (:

    • Myszkowiec

      Lubię tak :-)

  • Praktyczny przepis, szczególnie dla tych, którzy lubią poranne bułeczki z pieca, ale nie lubią wcześnie wstawać, żeby zagniatać ciasto:) Z pewnością wypróbuję! Pozdrawiam

    • Myszkowiec

      Wypróbuj koniecznie!
      Przepis jest świetny. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

/>